No właśnie! Jak się nie skusić?
Odkąd jestem na etapie wychodzenia z redukcji = zwiększania porcji węgli znów chętniej sięgam po kluski ukochane ♥
Razem z mężem lubimy szukać jedzeniowych inspiracji. Dziś padło na "Good food" i rigatoni.
Pyszne, szybkie do przygotowania, zaledwie 35 min i łatwe do modyfikacji :)
- 3 dobrej jakości kiełbaski wieprzowe <lub inne mięso>
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 małej bulwy kopru włoskiego, pozbawionej naci (zachowaj ją) i pokrojonej w kostkę <niestety nie dostałam w sklepie, więc pominęłam>
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 2 grube ząbki czosnku, posiekane
- 200g makaronu rigatoni <rurki>
- skórka i sok z 1 cytryny <ja nie przepadam za kwaśnym smakami, więc u mnie z połowy :) >
- 100g mascarpone
- 1 średnia lub duża cukinia
- po 1 łyżce prażonych orzeszków pinii < z racji na cenę! użyłam mieszanki Bakalland "chrupiąca sałatka- słonecznik+dynia+orzeszki pinii> i startego parmezanu do podania <lub innego twardego sera>
- Ściągnij skórkę z kiełbasek i podziel mięso na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i smaż, aż się zrumieni i stanie się chrupiące. Podczas smażenia rozgniataj je drewnianą łyżką, aby na koniec przypominalo grudkowate mięso mielone. Wybierz łyżką cedzakową tak, by na patelni pozostal tłuszcz, a następnie dodaj koper włoski, cebulę oraz czosnek i smaż na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Dodaj chlust wody, jeżeli zaczną przywierać do patelni.
- Zagotuj duży garnek wody, dodaj makaron, ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź zachowując przy okazji chochlę wody.
- Postaw patelnę z powrotem na ogniu, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, mascarpone, cukinię i wodę z gotowana makaronu. Gotuj przez 2 minuty. Po czym dodaj makaron i mięso, wymeszaj. Przypraw do smaku, posyp nacią kopru włoskiego, orzszkami i parmezan. Nakładaj do misek prosto z patelni ☺
Danie może nie należy do typowych dań fit, ale nie samą sałatą człowiek żyje ;)
Smacznego ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Czekam na Twój komentarz :)