piątek, 8 lipca 2016

Optymistyczne jedzenie: Rigatoni z cukinią i serkiem Mascarpone

" Grubaśne rurki makaronowe z kiełbasą, cukinią i porządną porcją serka Mascarpone- i jak tego nie lubić? Podaj jeszcze po kieliszku białego wina i piątkową kolację masz z głowy. "

No właśnie! Jak się nie skusić?
Odkąd jestem na etapie wychodzenia z redukcji = zwiększania porcji węgli znów chętniej sięgam po kluski ukochane ♥
Razem z mężem lubimy szukać jedzeniowych inspiracji. Dziś padło na "Good food" i rigatoni.

Pyszne, szybkie do przygotowania, zaledwie 35 min i łatwe do modyfikacji :)


  •  3 dobrej jakości kiełbaski wieprzowe <lub inne mięso>
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 małej bulwy kopru włoskiego, pozbawionej naci (zachowaj ją) i pokrojonej w kostkę <niestety nie dostałam w sklepie, więc pominęłam>
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 2 grube ząbki czosnku, posiekane
  • 200g makaronu rigatoni <rurki>
  • skórka i sok z 1 cytryny <ja nie przepadam za kwaśnym smakami, więc u mnie z połowy :) >
  • 100g mascarpone
  • 1 średnia lub duża cukinia
  • po 1 łyżce prażonych orzeszków pinii < z racji na cenę! użyłam mieszanki Bakalland "chrupiąca sałatka- słonecznik+dynia+orzeszki pinii> i startego parmezanu do podania <lub innego twardego sera>

  1. Ściągnij skórkę z kiełbasek i podziel mięso na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso i smaż, aż się zrumieni i stanie się chrupiące.  Podczas smażenia rozgniataj je drewnianą łyżką, aby na koniec przypominalo grudkowate mięso mielone. Wybierz łyżką cedzakową tak, by na patelni pozostal tłuszcz, a następnie dodaj koper włoski, cebulę oraz czosnek i smaż na małym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Dodaj chlust wody, jeżeli zaczną przywierać do patelni.
  2. Zagotuj duży garnek wody, dodaj makaron, ugotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź zachowując przy okazji chochlę wody.
  3. Postaw patelnę z powrotem na ogniu, dodaj skórkę oraz sok z cytryny, mascarpone, cukinię i wodę z gotowana makaronu. Gotuj przez 2 minuty. Po czym dodaj makaron i mięso, wymeszaj. Przypraw do smaku, posyp nacią kopru włoskiego, orzszkami i parmezan. Nakładaj do misek prosto z patelni ☺ 
Przepis pochodzi z magazynu "Good food".


Danie może nie należy do typowych dań fit, ale nie samą sałatą człowiek żyje ;)

Smacznego ☺


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twój komentarz :)

Aktywni w tej chwili :)