SKŁADNIKI:
500g piersi z indyka
kasza gryczana
olej rzepakowy do smażenia
kilka pieczarek
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
natka pietruszki
1 łyżka mąki razowej
1 łyżka przyprawy do gulaszu
kminek
kolendra
ziele angielskie
sól
pieprz
Dlaczego zdecydowałam się na gotową przyprawę do gulaszu? Ponieważ jej skład jest przyzwoity :) Inne zawierały siarkę i glutaminian sodu, ta zawiera: sól, czosnek, słodką paprykę, gorczycę, chili, cząber, cebulę, kolendrę, majeranek, kminek, szałwię. Oprócz tego od siebie dorzuciłam dodatkową szczyptę kolendry (lubię jej korzenny aromat, z pieprzowo-balsamiczną nutą i słodkawo-piekący smak) oraz kminek, który idealnie działa na brzusio niwelując uczucie wzdęcia po zjedzeniu pieczarek czy cebuli :)
WYKONANIE:
Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju.
Cebulę kroimy w pióra, pieczarki w kostkę- również podsmażamy :)
W międzyczasie gotujemy kaszę (najlepiej tę sypaną). Po jej ugotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Mięso+pieczarki+cebulę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 min.
Kroimy w kostkę paprykę i pod sam koniec dodajemy do gulaszu ( nie lubię smaku rozgotowanej papryki, dlatego wrzucam ją w ostatniej chwili :) ).
Mąkę rozrabiamy w 1/4 szklance zimnej wody, ciągle mieszając dodajemy do sosu. Po zagotowaniu wystarczy podać na talerz/lancz-boksu w towarzystwie ogóraska i delektować się smakiem :)
Smacznego :)
Mięsa nie jem, ale wszystko inne wciągnęłam bym raz dwa. I Twoją porcję też :D
OdpowiedzUsuńhaha mialam napisac to samo ;)
UsuńŚlina cieknie mi na klawisze... ;) Ostatnio polubiłam indorro, więc na bank spróbuję! Dziękówka za przepis, bardzo to wszystko smacznie wygląda u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu jedzonko :) Zawiera wszystko, co jest potrzebne do zdrowego życia. Przepis z pewnością wypróbuję na swojej kuchni ;) Tulam mocno!!! :*
OdpowiedzUsuń