czwartek, 13 marca 2014

Mój lancz-boks: Gulasz z indyka :)

Już dawno chodził za mną gulasz ;) Jakiś czas temu, pierwszy raz użyłam do niego indyka zamiast wołowiny bądź wieprzowiny i od tej pory robię głównie w takim wydaniu. Wykonanie jest łatwe, szybkie. Idealny lancz-boks, kiedy jestem padnięta po całym dniu, a kolejny dzień jest na wariackich papierach :)




SKŁADNIKI:

500g piersi z indyka
kasza gryczana
olej rzepakowy do smażenia
kilka pieczarek
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
natka pietruszki
1 łyżka mąki razowej
1 łyżka przyprawy do gulaszu
kminek
kolendra
        ziele angielskie
       sól
        pieprz


 Dlaczego zdecydowałam się na gotową przyprawę do gulaszu? Ponieważ jej skład jest przyzwoity :) Inne zawierały siarkę i glutaminian sodu, ta zawiera: sól, czosnek, słodką paprykę, gorczycę, chili, cząber, cebulę, kolendrę, majeranek, kminek, szałwię. Oprócz tego od siebie dorzuciłam dodatkową szczyptę kolendry (lubię jej korzenny aromat, z pieprzowo-balsamiczną nutą i słodkawo-piekący smak) oraz kminek, który idealnie działa na brzusio niwelując uczucie wzdęcia po zjedzeniu pieczarek czy cebuli :)


WYKONANIE:
Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym oleju.
Cebulę kroimy w pióra, pieczarki w kostkę- również podsmażamy :)
W międzyczasie gotujemy kaszę (najlepiej tę sypaną). Po jej ugotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Mięso+pieczarki+cebulę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 min.
Kroimy w kostkę paprykę i pod sam koniec dodajemy do gulaszu ( nie lubię smaku rozgotowanej papryki, dlatego wrzucam ją w ostatniej chwili :) ).
Mąkę rozrabiamy w 1/4 szklance zimnej wody, ciągle mieszając dodajemy do sosu. Po zagotowaniu wystarczy podać na talerz/lancz-boksu w towarzystwie ogóraska  i delektować się smakiem :)




Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Mięsa nie jem, ale wszystko inne wciągnęłam bym raz dwa. I Twoją porcję też :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślina cieknie mi na klawisze... ;) Ostatnio polubiłam indorro, więc na bank spróbuję! Dziękówka za przepis, bardzo to wszystko smacznie wygląda u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tego typu jedzonko :) Zawiera wszystko, co jest potrzebne do zdrowego życia. Przepis z pewnością wypróbuję na swojej kuchni ;) Tulam mocno!!! :*

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twój komentarz :)

Aktywni w tej chwili :)